Accepteer de privacyinstellingen om deze video te bekijken

Video placeholder
22.10.2024

Hybride warmtepompen en biomethaan: De slimme weg naar duurzaam verwarmen

BiomethaanDuurzaam verwarmenHernieuwbare gassenHybride verwarmingVerwarmenReportage

Hybride warmtepompen en biomethaan: De slimme weg naar duurzaam verwarmen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, zijn er nog aanzienlijke stappen te zetten binnen de residentiële bouwsector. Mensen die nu bouwen of renoveren, staan voor een complex energievraagstuk met een breed scala aan keuzemogelijkheden. Om hen te informeren en hun vragen te beantwoorden, nam Gas.be, een samenwerkingsverband van de Belgische gastransport- en distributienetbeheerders, deel aan de BiS-beurs in Gent.

De huidige markt is enigszins verstoord. We zien een daling in de verkoop van zowel warmtepompen als gasketels, hoewel de verkoop van gasketels nu lijkt te stabiliseren. Consumenten zijn op zoek naar de juiste oplossing en hebben veel vragen. Het gaat niet alleen om de kosten, maar ook om de installatie, het verminderen van de CO2-uitstoot en de duurzaamheid van de toestellen.

Regelgeving op het gebied van fiscaliteit, premies en subsidies speelt ook een belangrijke rol bij het maken van een keuze voor een verwarmingsoplossing. De nieuwe beleidsmakers zullen hierover nog duidelijkheid moeten scheppen. We wachten met spanning op de maatregelen die de nieuwe regeringen zullen nemen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Consumenten willen weten welke keuzes ze moeten maken. Het is belangrijk dat deze maatregelen technologie neutraal zijn, zonder een specifieke technologie voor te trekken. We moeten rekening houden met het potentieel van elke energiebron om koolstofarm te worden. Dat moet het doorslaggevende criterium zijn.

Een mogelijke en minst ingrijpende oplossing voor bestaande woningen is een hybride warmtepomp. Deze biedt een haalbare manier om de verwarming te verduurzamen.

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een traditionele gasketel. Beide systemen worden aangesloten op een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, zoals bestaande of nieuwe radiatoren, of vloerverwarming.

De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor de benodigde warmte. Alleen tijdens koude periodes of voor de productie van sanitair warm water springt de gasketel bij. Het gebruik van een hybride warmtepomp biedt diverse voordelen, met name voor het milieu, omdat er extra CO2 kan worden bespaard. Bovendien zijn deze toestellen klaar voor het gebruik van groene energie, zoals groene elektriciteit en groen gas. Ze dragen bij aan een lager primair energieverbruik en verbeteren daardoor de energieprestaties van het gebouw, wat resulteert in een beter energieprestatiecertificaat.

Dankzij slimme technologie kiest de hybride warmtepomp automatisch de meest efficiënte warmtebron. Het succes van een hybride warmtepomp hangt af van de verhouding tussen de elektriciteits- en gasprijs. Deze verhouding, gecombineerd met het rendement van de toestellen, bepaalt welke van de twee het meest kostenefficiënt werkt. Als de elektriciteitsprijs bijvoorbeeld 3,5 keer hoger is dan de gasprijs, moet de warmtepomp een prestatiecoëfficiënt (COP) van minstens 3,5 hebben om even rendabel te zijn als de gasketel.

Een volgende stap in het verduurzamen van onze verwarmingssystemen is de introductie van hernieuwbare gassen, zoals biomethaan. Dit koolstofvrije gas wordt geproduceerd uit landbouwafval en is volop in ontwikkeling. Het is een interessante oplossing voor particulieren, omdat ze in de toekomst hybride installaties kunnen combineren met contracten voor hernieuwbaar gas.

Hoewel België achterloopt op buurlanden, is het mogelijk om bij gunstige omstandigheden een aanzienlijk deel van ons gasverbruik te vervangen door hernieuwbaar gas, met name biomethaan.

Deel dit artikel via