24.01.2025

Domaine de Ronchinne kiest voor duurzaamheid met biomethanisatie dankzij Waste-end

BiomethaanCirculaire economie

Het prachtige Domaine de Ronchinne, gelegen in Maillen (Assesse), zet een grote stap richting duurzaamheid. Dit hotelcomplex, dat bekendstaat om zijn unieke combinatie van rust, moderniteit en gastvrijheid, heeft de handen ineen geslagen met Waste-end, een start-up gespecialiseerd in biomethanisatie. Dankzij deze innovatieve technologie wordt voedselafval omgezet in hernieuwbare energie en natuurlijke meststoffen.

Met een dagelijkse productie van ongeveer 60 kg voedselafval draagt Domaine de Ronchinne nu actief bij aan een duurzamere toekomst. Via biomethanisatie wordt het voedselafval verwerkt tot waardevolle grondstoffen, waardoor niet alleen de afvalberg verkleint, maar ook de ecologische voetafdruk van het domein wordt verminderd.

Voor ons is dit meer dan afvalbeheer," zegt Laurent Marée, directeur van Domaine de Ronchinne. "Het is een belangrijke stap om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijk bij te dragen aan de energietransitie. Door onze voedselresten om te zetten in energie en meststoffen, creëren we een win-winsituatie voor ons én het milieu.
Laurent Marée

Ook voor Waste-end, onder leiding van oprichtster Lola Brousmiche, is deze samenwerking een mijlpaal. Deze samenwerking sluit aan bij eerdere succesvolle projecten van Waste-end, zoals die met de Restos du Cœur van Charleroi en het CHR Haute Senne in Soignies. Het partnerschap met Domaine de Ronchinne bevestigt opnieuw de kracht van biomethanisatie als een duurzame oplossing voor afvalverwerking in Wallonië.

De hotelindustrie biedt veel mogelijkheden voor duurzame afvalverwerking. Biomethanisatie is de perfecte oplossing om voedselresten om te zetten in energie en meststoffen. We zijn trots om met het Domaine de Ronchinne samen te werken om onze impact verder te vergroten.
Lola Brousmich
Deel dit artikel via