11.02.2025

Herziene EPBD-richtlijn: op weg naar koolstofvrije gebouwen in 2050

Duurzaam verwarmenHybride verwarmingVerwarmen

Gebouwen zijn een van de grootste energieverbruikers in de EU. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het totale energieverbruik en meer dan een derde van de broeikasgasuitstoot. Bovendien gaat 80% van deze energie naar verwarming, koeling en sanitair warm water. Om de impact van de bouwsector drastisch te verminderen, heeft de EU de herziene richtlijn Energieprestaties van Gebouwen (EPBD) – EU/2024/1275 – gepubliceerd.

Strikte doelstellingen voor een emissievrije toekomst

De richtlijn sluit aan bij de klimaatambities van de Europese Green Deal en legt duidelijke mijlpalen vast:
60% minder emissies tegen 2030 (t.o.v. 2015)
Volledig koolstofvrije gebouwen tegen 2050

Belangrijkste maatregelen in de herziene richtlijn

De vernieuwde EPBD bevat ingrijpende maatregelen die zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen beïnvloeden:

  • Emissievrije nieuwbouw: vanaf 2028 voor openbare gebouwen en vanaf 2030 voor alle nieuwe gebouwen. Dit betekent dat ze ter plaatse geen koolstofemissies uit fossiele brandstoffen mogen veroorzaken.

  • Renovatiepaspoorten: een nieuw instrument om eigenaars te begeleiden bij een stapsgewijze en diepgaande energierenovatie.

  • Verhoogde systeemeisen: installaties in nieuwe én bestaande gebouwen moeten voldoen aan strikte normen voor energieprestatie, correcte installatie en efficiënt beheer (o.a. waterzijdig inregelen).

  • Geleidelijke uitfasering van fossiele verwarmingsketels: tegen 2040 verdwijnen op zichzelf staande verwarmingsketels op fossiele brandstoffen. Bovendien zijn financiële stimulansen voor hun installatie vanaf 1 januari 2025 niet meer toegelaten.

Wat betekent dit voor België?

Lidstaten, en in België de drie gewesten, hebben tot 29 mei 2026 de tijd om deze richtlijn in nationale regelgeving om te zetten. Tegelijk werkt de Europese Commissie aan verdere verduidelijking en implementatierichtlijnen, waaronder een precieze definitie van "op zichzelf staande verwarmingsketels op fossiele brandstoffen".

Gas.be volgt deze ontwikkelingen op de voet via haar betrokkenheid bij Eurogas en Marcogaz. Beide organisaties pleiten voor haalbare en kostenefficiënte oplossingen, met ruimte voor (hybride) systemen op low-carbon en hernieuwbaar gas.

Wil je op de hoogte blijven van de impact van deze richtlijn? Houd onze updates in de gaten!

Deel dit artikel via